خواص ریحان سبز و بنفش خاصیت ریحان خشک شده ریحان برای معده و سنگ کلیه فواید سبزی ریحان برای پوست بارداری و دیابت را در سایت فتوکده می خوانید
ریحان که به نام های نازبو و شاهسپرم نیز شناخته می شود از خانواده نعناعیان است و نام علمی آن، Ocimum basilicum می باشد
در طب سنتی طبع ریحان گرم و خشک بوده و گیاه بسیار معطری است
برگ های ریحان به صورت متقابل، بیضی شکل و نوک تیز با کناره های دندانه دار بوده و به رنگ سبز و یا بنفش می باشد
علاوه بر برگ های ریحان، تخم آن نیز خاصیت درمانی دارد
ریحان سرشار از بتاکاروتن و کارتنوئید است و به عنوان آنتی هیستامین عمل می کند و منبع خوبی از آهن و منیزیم است
تخم خیس شده ریحان تولید لعاب و ژله می کند و حاوی ترکیباتی نظیر لینالول، استراگل، اوژنول، اوسیمن، سینئول، آنتول، مواد قلیایی و … است
ریحان معالج بی خوابی است و بدین منظور برگ های ریحان را به همرا آویشن دم کرده و با کمی عسل شیرین کنید. از این شربت به میزان ۱ تا ۳ قاشق مرباخوری در روز میل کنید تا بی خوابی شما را درمان کند.
برای درمان برونشیت، ۵۰ گرم از برگ ریحان را در ۱ لیتر آب بجوشانید؛ وقتی که مقدار جوشانده به سه چهارم کاهش پیدا کرد، کمی عسل و یا قند اضافه کنید تا شیرین شود و روزی سه بار، ۱ قاشق غذاخوری از آن میل کنید.
این گیاه معطر می تواند از گرفتگی رگ ها و بیماری های قلبی پیشگیری کند. خواص آنتی اکسیدانی آن رگ های خونی را تقویت می کند و جریان خون را بهبود می بخشد.
برگ های ریحان دارای ماده روغنی به نام اوژنول است که می تواند از ایجاد آنزیمی که باعث التهاب می شود جلوگیری کند؛ همچنین دم کرده برگ و ساقه این گیاه به رفع التهاب دستگاه ادراری کمک می کند.
ریحان از رشد رشته های مقاوم باکتری که در برابر آنتی بیوتیک مقاوت نشان می دهند، جلوگیری می کند و خاصیت ضد باکتری دارد.
روغن ریحان می تواند به درمان عفونت ها و بیماری های مقاوم در برابر آنتی بیوتیک کمک کند.
برگ های ریحان برای ضد عفونی و درمان خراش های پوستی و همچنین برای درمان ناراحتی های حاصل از نیش حشرات مفید است.
ماساژ دادن محل گزش با برگ ریحان خارش و درد آن را برطرف می کند.
یکی دیگر از خواص ریحان پایین آوردن سطح کلسترول بد خون در بدن است.
برگ این گیاه حاوی آنتی اکسیدان است که از گرفتگی رگ ها و انباشته شدن کلسترول در رگ ها جلوگیری می کند.
خوردن برگ های تازه ریحان به کاهش میزان اسیدی بودن بدن و قلیایی شدن آن کمک می کند و باعث متعادل شدن سطح PH بدن می شود و همچنین از رفلاکس معده جلوگیری می کند.
دم کرده برگ و یا تخم ریحان تسکین دهنده درد است و برای معالجه سردرد های عصبی و میگرن بسیار مفید است. استفاده از دو تا سه قطره از اسانس ریحان می تواند سرد ناشی از ناراحتی سیستم گوارشی را از بین ببرد.
ریحان از سفید شدن مو جلوگیری می کند و می تواند شوره سر را از بین ببرد.
استفاده از ماسک برگ ریحان بر روی پوست سر باعث درخشندگی و افزایش رشد مو می شود و خارش و شوره آن را رفع می کند.
ترکیب های شیمیایی موجود در ریحان می تواند به افزایش مخاط محافظ موجود در معده کمک کرده و از بروز زخم معده جلوگیری کند.
استفاده از برگ تازه ریحان در کنار غذا به سلامت معده کمک می کند.
خوردن برگ تازه ریحان همراه غذا، به هضم آن کمک می کند و دستگاه گوارش را تقویت می کند. نوشیدن یک فنجان دم کرده ریحان، نفخ و گاز معده را از بین می برد و برای درمان سوء هاضمه مفید است.
جوشانده ریحان در درمان اسهال مفید بوده و علاوه بر برگ ریحان، تخم ریحان نیز در درمان اسهال موثر است. اگر تخم ریحان را بکوبید و با صمغ عربی مخلوط کنید، تاثیر آن را در درمان اسهال خواهید دید.
ریحان می تواند تقویت کننده قوای جنسی باشد. ریحان باعث بهبود جریان خون شده و سطح تستسترون را در بدن افزایش می دهد و قوای جنسی و باروری را تقویت می کند.
ریحان به هضم غذا کمک کرده و نفخ و گاز معده را از بین می برد. دم کرده آن از زخم معده، سوء هاضمه، رفلاکس و ترش کردن معده جلوگیری می کند و باعث تسکین معده می شود.
تیمول و کامفن از ترکیبات موجود در برگ ریحان هستند که خارش و عفونت های پوستی را درمان می کنند. استفاده از له شده برگ ریحان تازه بر روی پوست، خارش و عفونت آن را درمان می کند و خاصیت خنک کنندگی دارد.
از جوشانده برگ ریحان برای شست و شوی زخم می توان استفاده کرد.
برای درمان زخم ها و خراش ها، برگ های ریحان را له کرده و با گلاب مخلوط کنید و بگذارید چند ساعت بماند، سپس مقداری از آن را روی محل مورد نظر قرار دهید.
این گیاه حاوی آنتی اکسیدان محلول در آب به نام اورینتین و وایسنینر است که از گلبول های سفید خون محافظت می کنند و در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش بسیار موثری دارند.
خواص برگ های ریحان سبز یا بنفش :
برای درمان التهاب ها و انواع عفونت های قارچی پوست موثر است و می تواند به درمان اگزما کمک کند. برگ های تازه ریحان را کوبیده و بر روی پوست قرار دهید، تا تاثیر آن را ببینید.
ریحان برای کسانی که دچار کم خونی و کمبود آهن هستند به خصوص دختران که در سن بلوغ هستند، بسیار مفید است؛
زیرا برگ های این گیاه سرشار از آهن است و حدود ۱۰ درصد آهن بدن را می تواند تامین کند.
ریحان به سلامت دهان و دندان نیز کمک کرده و جویدن برگ ریحان برای زخم های دهان مفید است و در رفع بوی بد دهان تاثیر دارد.
استفاده از خشک شده برگ ریحان بر روی دندان به سفیدی و سلامت آن کمک می کند.
برگ ریحان خاصیت ضد میکروبی، ضد قارچی و ضد باکتری دارد.
برای رفع عفونت و خارش واژن جوشانده برگ ریحان بسیار مفید است و مصرف ۲ بر در روز از آن نقش موثری در درمان عفونت قارچی دارد.
ریحان طبیعت گرم و خشک دارد و بسیار معطر است و برای درمان تنگی نفس استفاده می شود. دم کرده ۴ برگ ریحان با ۲ قاشق چای خوری زنجبیل باعث تسکین سرفه های خشک می شود.
مصرف این سبزی به همراه غذا و یا استفاده از دمنوش آن، از رفلاکس معده و یبوست جلوگیری می کند. برای رفع یبوست از دم کرده تخم ریحان با مقداری آب نیز می توانید استفاده کنید.
ریحان ادرارآور است و باعث تقویت کلیه شده و دم کرده دانه ریحان برای درمان ورم کلیه و ترشحات زنانه به کار می رود. همچنین دم کرده آن به همراه عسل به رفع عفونت کلیه کمک می کند.
برگ های ریحان ضد عفونت است و می تواند در درمان عفونت گوش نیز موثر باشد.
برای استفاده می توانید آب برگ له شده ریحان را بگیرید و در اطراف گوش ماساژ دهید ولی مواظب باشید داخل گوش نریزد.
آنتی اکسیدان های موجود در ریحان تجمع چربی را در کبد کاهش داده و به سم زدایی آن کمک می کند. استفاده از ریحان باعث ترشح صفرا می شود و عملکرد کبد را بهبود می بخشد.
ریحان یک گیاه ضد افسردگی و ضد استرس است.
برگ های معطر ریحان روی قشر آدرنال تاثیر می گذارد و ترشح هورمون هایی که سبب شادی و نشاط می شود را تنظیم می کند و با افسردگی مبارزه می کند.
ریحان از ابتلا به سرطان های پوستی، کبدی، ریوی و معده جلوگیری می کند.
برای درمان سرطان معده، در بعضی از کشورهای آفریقایی، برگ و شاخه های ریحان را در وان حمام می ریزند و مریض را نیم ساعت در آن می خوابانند.
ریحان در جلوگیری از بروز بیماری آلزایمر، پیری مغز و زوال عقل موثر بوده و همچنین به درمان این بیماری ها نیز کمک می کند.
دم کرده ریحان بر سیستم عصبی تاثیر می گذارد و اثر ضد تشنج دارد.
ریحان حاوی فلاوونوئیدها بوده که برای کاهش قند خون مفید است و همچنین در درمان دیابت نوع ۲ بسیار موثر است. مصرف روزانه این سبزی در طول روز به افراد دیابتی توصیه می شود.
ریحان دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است از آسیب دیدن سلول های بدن توسط رادیکال های آزاد جلوگیری می کند و میزان کلسترول بد خون را کاهش داده و از اکسید شدن آن در رگ های خونی جلوگیری می کند.
برگ ریحان سرشار از بتاکاروتن بوده که در بدن تبدیل به ویتامین A می شود و برای سلامت چشم و بینایی بسیار مفید است.
آب برگ تازه ریحان به درمان شب کوری و درد چشم کمک می کند.
ریحان تقویت کننده کلیه بوده و به رفع سنگ کلیه کمک می کند. مصرف آب برگ ریحان همراه با عسل به صورت روزانه و به مدت ۶ ماه در دفع سنگ کلیه تاثیر بسیار خوبی دارد.
استفاده از سبزیجات در طول روز بهترین گزینه برای داشتن بدنی سالم و جلوگیری از پیری زودرس است. ریحان یکی از این سبزیجات است خاصیت ضد پیری دارد و به جوان ماندن بدن کمک می کند.
از خواص دیگر برگ ریحان، از بین بردن حالت سرگیجه است.
دم کرده برگ ریحان به رفع سرگیجه کمک می کند و اضافه کردن مقداری عسل به آن می تواند تاثیرش را بیشتر کرده و طعم خوبی به این دمکرده بدهد.
ریحان بنفش به اینکه حاوی منیزیم است به درمان آسم کمک می کند.
مصرف این سبزی باعث گشاد شدن عروق خونی و برونش ها می شود و مصرف آن به افرادی که آسم دارند، توصیه می شود.
مصرف روغن ریحان، دردهای عضلات و مفاصل ناشی از بیماری های رماتیسم و آرتروز را تسکین می دهد و برای از بین بردن دردهای ماهیچه ای و گرفتگی عضلات موثر است.
● زنان باردار و شیرده در استفاده از اسانس ریحان به صورت خوراکی باید مواظب باشند و در صورت امکان از مصرف آن خودداری کنند؛ زیرا اسانس یا دم کرده این گیاه، می تواند در سقط جنین موثر باشد
● کسانی که از داروی خاصی استفاده می کنند، برای مصرف اسانس و یا دم کرده این گیاه حتما با پزشک معالج خود مشورت کنند؛ زیرا تداخل دارویی با آن می تواند باعث ایجاد اختلال جدی در بدن شود
● روغن و یا اسانس ریحان به نام Essence Oil of Basil معروف است که بسیار قوی می باشد و نباید بیش از دو یا سه قطره استفاده شود و همیشه باید با آب رقیق کنید
آشنایی با خواص سبزی شاهی
خاصیت ریحان برای معده و بارداری چیست | سایت فتوکده