علت درد پاشنه پا و درمان آن
بسیاری از افراد اعم از پیر و جوان ممکن است در ناحیهٔ پاشنه پای خود احساس درد کنند. این درد دلایل مختلفی دارد و به همین دلیل برای رفع آن ابتدا باید علت آن را پیدا کرد.
ازجمله دلایل اصلی احساس درد پاشنه پا کشیدگی یا پارگی تاندون آشیل و ضربههای فیزیکی است. در صورتی که درد جزئی و سطحی باشد، با انجام برخی از تمرینات کششی، استفاده از کمپرس سرد یا گرم و مصرف مسکن میتواند به درمان درد پاشنه کمک زیادی کند؛ اما در صورتی که این درد ناشی از پارگی یا کشیدگی تاندون آشیل باشد، درمان آن نیاز به تخصص و مهارت پزشکی زیادی دارد. این مورد بهتر است که به یک دکتر متخصص ارتوپد مراجعه شود.
از آنجایی که درد پاشنه پا دلایل مختلفی میتواند داشته باشد، ما در ادامهٔ این مقاله قصد داریم تا شما را با چند تا از دلایل آن آشنا کنیم. پس با ما تا پایان این مقاله همراه باشید.
استخوان پاشنه یکی از بزرگترین استخوانهای پا است و به همین دلیل هرگونه ضربهٔ فیزیکی یا ایستادن طولانیمدت میتواند به آن آسیب برساند. آسیبدیدن این استخوان معمولاً خود را با درد نشان میدهد. این درد ممکن است طولانیمدت یا موقتی باشد. گاهی اوقات درد پاشنه پا نیازی به درمان و مراجعه به متخصص ندارد و خودبهخود بعد از مدت زمان کوتاهی برطرف میشود.
بعضی وقتها درد پاشنه با درد سایر نقاط کف پا اشتباه گرفته میشود، به همین دلیل باید به این نکته توجه داشته باشید که معمولاً درد پاشنه در سه نقطه احساس میشود؛ احساس درد خارج از این سه نقطه، نشانهٔ پاشنه درد نیست. سه نقطه احساس درد پاشنه عبارت است از:
● کف پاشنه پا که به آن فاشیست کف پا نیز گفته میشود. احساس درد در این ناحیه معمولاً به دلیل تورم و التهاب است.
● محل اتصال تاندون آشیل به استخوان پاشنه این نقطه دقیقاً پشتپا است.
● احساس درد در استخوان پاشنه پا که معمولاً ناشی از ضربهٔ فیزیکی یا ایستادنهای طولانیمدت است.
احساس درد در ناحیهٔ پاشنه پا همیشه با علائم خاصی همراه است. این علائم میتواند به افراد کمک کنند تا بتوانند علت درد پاشنه خود را پیدا کنند. در صورتی که درد شدیدی باشد، علائم آن نیز بسیار پررنگ خواهند بود و اگر درد جزئی باشد، علائم آن نیز به صورت کمرنگ و خیلی جزئی روی پاشنه ظاهر میشوند.
معمولاً درد این قسمت با علائم مانند کبودی، گزگز کردن پا، تورم و التهاب و… خود را نشان میدهد. در صورتی که درد شدیدی باشد، فرد نمیتواند حتی پای خود را روی زمین بگذارد. بهطورکلی میتوانیم بگوییم که علائم درد پاشنه عبارت اند از:
● کبود یا قرمز شد پوست کف پا؛
● ایجاد تورم و التهاب در ناحیه کف پاشنه؛
● سفتشدن عضلات پا و احساس درد هنگام راهرفتن؛
● احساس درد بعد از هر بار نشستن و ایستادن.
همانطور که به ان اشاره کردیم، درد پاشنه پا دلایل مختلفی دارد و گاهی به دلیل ضربهٔ فیزیکی یا انواع عفونت بهوجود میآید. بهطورکلی میتوانیم بگویم که شایعترین علل درد پاشنه عبارت است از:
کف پا قسمتی از پا است که در هنگام ایستادن بیشترین وزن و فشار را تحمل میکند، به همین دلیل در اثر افزایش فشار بر روی این قسمت از پا، فرد احساس درد در ناحیه پا یا پاشنه میکند. افزایش وزن باعث میشود که فشار به این قسمت از پا بیشتر شود، به همین دلیل افرادی که اضافهوزن دارند، بیشتر با درد پاشنه مواجه میشوند.
برخی از افراد عادت دارند که هنگام ایستادن بیشتر وزن خود را روی یک پا بیندازند. این کار باعث ایجاد فاشیای کف در پای میشود که فشار بیشتری را تحمل میکند. فاشیای کف گاهی ممکن است با التهاب و تورم همراه باشد. تورم و التهاب کف پا معمولاً با استفاده کردن از کفشهای مناسب، کاهش وزن، انجام تمرینات فیزیوتراپی و استفاده از برخی پمادهای موضعی بهراحتی قابلدرمان است.
از دیگر دلایل درد پاشنه پا میتوانیم به رگبهرگ شدن و کشیدگی عضلات پا اشاره کنیم. گاهی ممکن است در اثر فعالیتهای ورزشی عضلات فرد دچار کشیدگی شوند. این کشیدگی معمولاً به تاندون آشیل آسیب میرساند و باعث ایجاد درد در ناحیه پاشنه میشود. افرادی که قبل از انجام تمرینات ورزشی بدن خود را گرم نمیکنند، بیشتر دچار کشیدگی عضلات و رگبهرگ شدن میشوند. معمولاً کشیدگی عضلات یک درد جزئی است و نیاز به مراجعه به متخصص ندارند. برای رفع درد ناشی از کشیدگی عضلات، کافی است که فرد کمی استراحت کند یا یک کمپرس آب سرد روی عضلات خود قرار دهد.
استخوان پاشنه یکی از بزرگترین استخوانها در قسمت کف پا است، به همین دلیل در اثر ضربهٔ فیزیکی، بهسرعت دچار شکستگی میشود. در صورتی که استخوان پاشنه دچار شکستگی شود، فرد درد بسیار شدیدی را در ناحیهٔ کف پای خود احساس میکند. برای درمان شکستگی استخوان پاشنه نیاز است که فرد فوراً به بهترین متخصص ارتوپد مراجعه کند. بدون مراجعه به متخصص، امکان درمان شکستگی پاشنه پا وجود نخواهد داشت. برای درمان شکستگی استخوان پاشنه، ابتدا باید عکسبرداری انجام شود تا محل شکستگی بهصورت دقیق معلوم شود. سپس عمل جراحی یا گچگرفتن پا انجام میشود.
یکی از دلایل شایع درد پاشنه در کودکان و نوجوانان ۸ تا ۱۴ سال، بیماری سور است. این بیماری معمولاً به دلیل رشد سریعتر تاندون آشیل از استخوان پا بهوجود میآید. این بیماری معمولاً با علائمی مانند تورم، التهاب، قرمزشدن، لنگیدن و… خود را نشان میدهد. گاهی ممکن است سور به دلیل چرخش مچ پا بهسمت خارج، قوس پا، کف پای صاف و چاقی نیز بهوجود بیاید. بیماری سور گاهی اوقات با پوشیدن کفشهای مناسب، انجام تمرینات کششی آرام، مصرف داروهای ضدالتهاب و… درمان میشود. شایان ذکر است در برخی از موارد، به دلیل شدید بودن علائم بیماری، ممکن است نیاز به گچگرفتن پا باشد. این مورد باید توسط پزشک متخصص بررسی شود.
محل قرارگرفتن تاندون آشیل بین ماهیچه پا و استخوان پاشنه در قسمت پشت ساق پا است. این تاندون ممکن است در اثر دویدن یا راهرفتن دچار آسیب شود. در صورت آسیبدیدن تاندون آشیل، فرد درد شدیدی را در ناحیهٔ پاشنه خود احساس میکند. این درد معمولاً با تورم یا التهاب تاندون همراه است. در صورتی که این درد برای مدتی طولانی درمان نشود، ممکن است باعث پارگی و آسیب جدیتر به تاندون آشیل شود. برای درمان التهاب و تورم تاندون آشیل، فرد باید به متخصص ارتوپد مراجعه کند، زیرا پارگی تاندون یا کشیدگی بیش از حد آن نیاز به عمل جراحی و درمان تخصصی دارد.
خار پاشنه یکی دیگر از دلایل رایج درد پاشنه پا است که به دلیل رسوب کلسیم در استخوان پاشنه و التهاب آن بهوجود میآید. علائم این بیماری احساس درد شدید در ناحیهٔ پاشنه و تورم است. این بیماری در ابتدا علائمی ندارد و بهمرورزمان درد آن افزایش مییابد. برجستگیهای ناشی از رسوب کلسیم روی استخوان پاشنه با چشم قابلدیدن نیستند و برای دیدن آنها نیاز بهعکس رادیولوژی است. برای درمان این بیماری نیاز است که فرد به بهترین متخصص رادیولوژی مراجعه کند.
بهطورکلی میتوانیم بگویم که درد پاشنه پا دلایل مختلفی دارد، به همین دلیل برای درمان آن نیاز است که ابتدا علت درد مشخص شود. در برخی مواقع درد پاشنه بهصورت جزئی و موقتی بوده و به درمان تخصصی نیاز ندارند. در این مواقع با انجام برخی از تمرینات کششی و استفاده از کفش مناسب، درد خیلی سریع برطرف میشود؛ اما در صورتی که علت درد پاشنه به دلیل آسیبهای جدی مانند شکستگی استخوان پاشنه، خار پاشنه، پارگی تاندون آشیل و… باشد، برای درمان باید به یک متخصص ارتوپد مراجعه شود.