.
گیاهخواری به معنای عام پرهیز از خوردن گوشت حیوانات و دیگر جانوران به اصلاح خون گرم است، افراد گیاهخوار (وجترین) دسته های مختلفی دارند
یک فراتحلیل دانشمندان غربی نشان می دهد گیاهخواران در مقایسه با گوشت خواران ۲۴ درصد مرگ و میر کمتری بر اثر بیماری های قلبی دارند
در این مطلب با فواید و مضرات گیاهخواری آشنا می شود
در رژیم گیاهخواری تنها از خوردن محصولات گوشتی پرهیز می شود در حالی که در خام خواری از خوردن غذاهای حرارت دیده مانند نان و حبوبات نیز اجتناب می گردد.
وجود غذاهای فیبردار و کم کالری در رژیم غذایی گیاهی سبب کاهش وزن در افراد می شود، اگر این رژیم با ورزش و خوردن آب همراه باشد تاثیر بیشتری خواهد داشت.
رژیم غذایی گیاهی به علت دارا بودن محصولات گیاهی، سبزیجات و میوه های تازه تا حد زیادی می تواند از بروز سرطان پیشگیری کند اما تاثیر آن بر درمان سرطان مستلزم تحقیقات بیشتری است.
از آنجایی که در رژیم غذایی گیاهی خبری از چربی های اشباع شده حیوانی و مواد قندی نیست احتمال ابتلا به دیابت به طور چشم گیری کاهش می یابد.
در رژیم غذایی گیاهی با حذف گوشت قرمز و استفاده از فرآورده گیاهی میزان کلسترول خون کاهش می یابد و از وقوع حمله ها و سکته های قلبی پیشگیری می شود.
مواد غذایی دارای سدیم از عوامل فشار خون بالا هستند. رژیم غذایی گیاه خواری بیشتر بر پایه پتاسیم است از این رو می تواند در درمان فشار خون بالا موثر واقع شود.
با حذف برخی از مواد غذایی مانند تخم مرغ در رژیم غذایی گیاهی، بدن با کمبود ویتامین هایی مانند B12 مواجه خواهد بود.
گوشت از منابع اصلی تامین پروتئین برای انسان است
با حذف گوشت و فراورده های گوشتی و استفاده از گیاهان به عنوان تنها منبع غذایی مصرفی، بدن در تامین پروتئین مورد نیاز دچار مشکل خواهد شد.
یکی از عوارض گیاه خواری ابتلا به کمبود آهن است، در صورتی که مقدار آهن مورد نیاز روزانه از طریق رژیم غذایی گیاهی برای بدن تامین نشود کم خونی را به بار خواهد آورد.
حذف شیر و پنیر در گیاه خواران مطلق سبب کاهش کلسیم بدن می شود در صورت عدم استفاده از مکمل های دارویی و یا سایر منابع غذایی خطر ابتلا به پوکی استخوان به شدت افزایش می یابد
کودکان در سن رشد، خانم های باردار و شیرده و افرادی که ممنوعیت مصرف میوه و یا سبزی دارند رژیم غذایی گیاه خواری برای آن ها اصلا توصیه نمی شود.
تامین پروتئین : در رژیم گیاه خواری با کره بادام زمینی، بذرها ،عدس، لوبیا و غلات
تامین آهن : در رژیم گیاه خواری با اسفناج، چغندر ،گلابی،آلو، کشمش ،هلو، نخود ،تخمه کدو حلوایی
تامین ویتامین : دریافت ویتامین B12 با شیرهای گیاهی، غلات غنی شده، مخمر
تامین کلسیوم : با کلم ،دانه ها، بروکلی، بادام، آلو بخارا و کینوا
● ساندویج های خانگی با استفاده از سویا یا پنیر و تخم مرغ
● انواع سوپ ها شامل جو – انواع سبزیجات و سیب زمینی
● دمی برنج با لوبیا، هویج، گوجه، سیب زمینی
● کوکوی سبزیجات با انواع لوبیا
● سالادهای میوه
● سالادهای سبزیجات
● پوره سیب زمینی
● ناگت سبزیجات
در دین اسلام همواره تاکید بر تغذیه حلال و سالم بوده است
در دستورات پیامبر اکرم وسایر ائمه استفاده از گیاهان و داروهای گیاهی مانند سرکه و میوه های حلال همواره مورد توجه بوده است، حضرت علی می فرماید : شکم خود را گورستان حیوانات نکنید
حدیثی بعنوان سفارش به گیاهخواری صرف وجود ندارد
گیاهخواری از دیرباز مورد توجه خیلی از افراد مشهور از جمله صادق هدایت نویسنده ایرانی بود، او در سال ۱۳۰۶ کتابی با عنوان فواید گیاه خواری نوشته است