پروبیوتیک و اگزما
پروبیوتیک و اگزما
حتما شما هم شنیدهاید که بدن افراد سرشار از باکتریهای مفید و مضر است. باکتریهای مفید بدن در سالم نگه داشتن گوارش و سلامت روده بسیار موثر هستند.
بسته به اینکه چه نوع مواد غذایی و خوراکیهایی مصرف میکنید، مقداری از پروبیوتیک مورد نیاز را وارد بدن خود میکنید. به طور معمول پروبیوتیک در ماست، شکلات تلخ، ترشی کلم، سرکه سیب و موادغذایی دیگر موجود است. البته با توجه به این موضوع که افراد از همه مواد غذایی حاوی پروبیوتیک به درستی استفاده نمیکنند،
مکملهای پروبیوتیک نیز در دسترس است. تحقیقات بسیاری در زمینه فواید مصرف پروبیوتیک انجام شده است؛ در واقع این تحقیقات نشان میدهند که مصرف پروبیوتیک صرفا برای سلامت روده شما موثر نیست بلکه مصرف آنها میتواند در درمان افراد مبتلا به اگزما موثر باشد. طبق مطالعات انجام شده، به نظر میرسد که مصرف مواد غذایی حاوی پروبیوتیک یا مکملها میتواند حساسیتها و اگزماهای ایجاد شده را محدود کند.
اگر در دریافت پروبیوتیک از طریق مواد غذایی با مشکلاتی روبهرو هستید یا برای درمان بیماری خود نیاز به درصد بیشتری از پروبیوتیک دارید، مصرف بهترین پروبیوتیک را در برنامه غذایی روزانه خود قرار دهید تا این باکتریهای مفید در پیشگیری و درمان بیماریهای احتمالی شما کمککننده باشند.
تحقیقات بسیاری زیادی در زمینه درمان اگزما توسط مصرف پروبیوتیک انجام شده است؛ نتایج تحقیقات رضایتبخش بوده اما همچنان گزارشات متفاوتی در اینباره وجود دارد.
در بهترین حالت میتوانیم نتایج گزارشات را اینگونه دستهبندی کنیم که برخی باکتریهای مفید میتوانند در درمان یا پیشگیری نوع خاصی از حساسیتها یا اگزما مفید باشند اما این به معنای آن نیست که به طور کلی پروبیوتیکها در درمان همه انواع اگزما موثر عمل کرده باشند. نتایج به دست آمده روی انواع باکتریهای پروبیوتیک با هم تفاوت دارند.
در برخی مطالعات نتایج به دست آمده، منحرف شده و همین موضوع مسبب این است که محققان ندانند که به طور قطعی چه نتیجهگیری برای مصرف پروبیوتیک در نظر بگیرند. همچنین به نظر میرسد در برخی از تحقیقات، کارشناسان نتوانستند تمایزی بین انواع بیماریهای آلرژیک در نظر بگیرند؛ در حقیقت علت تاثیرگذاری پروبیوتیک بر روی یک گونه آسم در مقابل تاثیرات منفی بر روی گونه دیگری از آسم مشخص نیست.
در حقیقت گزارش اثربخشی باید درصد بالایی از شرکتکنندگان را شامل شوند تا محققان بتوانند در مورد تاثیرگذاری مصرف پروبیوتیک بر روی انواع حساسیتها نتیجهگیری کنند.
خبر خوب این است که مصرف پروبیوتیک نتوانسته اثرات نامطلوبی را برای افراد مبتلا به اگزما ایجاد کند؛ همین موضوع میتواند به افراد کمک کند که از این باکتریهای مفید برای اثربخشی احتمالی بهره بگیرند. این احتمال وجود دارد که پروبیوتیکها در کنار درمانهای دیگر به درمان حساسیتها کمک کنند، به همین دلیل تحقیقات بیشتری برای نتیجهگیری قطعی در اینباره نیاز است.
فواید مصرف پروبیوتیکها
در تحقیقات بسیاری، اینگونه به نظر میرسد که پروبیوتیکها در پیشگیری یا درمان حساسیتها و اگزما موثر بودهاند اما همچنان نتیجهگیری قطعی نمیتوانیم برای آن در نظر بگیریم. در این شرایط میتوانیم بگوییم که مصرف پروبیوتیکها در سلامت بدن تاثیرات بسیار زیادی دارد.
فواید به دست آمده از مصرف پروبیوتیکها میتوانند در پیشگیری از بیماریهای دیگر و همچنین اگزما موثر باشند.
برخی فواید مصرف پروبیوتیکها شامل موارد زیر است:
● کمک به پیشگیری از عفونتهای دستگاه تناسلی و ادراری
● کاهش بروز اگزما در کودکان در صورت مصرف مادران باردار قبل از تولد نوزاد
● تقویت سیستم ایمنی بدن
● بهبود عملکرد دستگاه گوارش
همچنین این احتمال وجود دارد که مصرف پروبیوتیک فواید زیر را ایجاد کند:
● درمان بیماریهای التهابی روده
● مبارزه با باکتریهای مقاوم به آنتی بیوتیک
● مبارزه با باکتریهای مسبب زخم
در صورتی که تصمیم گرفتهاید مکملهای پروبیوتیک را به برنامه غذایی خود اضافه کنید، حتما در این خصوص با پزشک متخصص مشورت کنید.
پروبیوتیکها از انواع مختلفی از باکتریها تشکیل شدهاند. مصرف برخی از انواع باکتریهای مفید میتواند در سلامتی شما بسیار موثر باشد.
پزشکان با توجه به شرایط جسمانی و آزمایشات به شما کمک میکنند تا یکی از انواع مفید مکملهای پروبیوتیک را انتخاب کنید. باکتری بیفیدوباکتریوم در ماست و محصولات لبنی دیگر وجود دارد. مطالعات نشان میدهند که آنها به شرایط روده تحریکپذیر کمک میکنند.
باکتری لاکتوباسیلوس در ماست و سایر مواد غذایی تخمیرشده وجود دارند. این باکتری به درمان اسهال کمک میکند و برای افرادی که به لاکتوز حساسیت دارند، مفید است. همچنین شما میتوانید سایر غذاهای حاوی پروبیوتیک را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
غذاهای حاوی پروبیوتیک:
● پنیر خام
● شکلات تلخ
● کفیر
● سرکه سیب
● کامبوچا
● میسو
● سبزیجات فرآوریشده مانند کلم ترش و کیمچی
● تمپه
در کنار مصرف مواد غذایی غنی از پروبیوتیک، شما میتوانید از مکملهای پروبیوتیک بدون نسخه استفاده کنید.
حتما به خاطر داشته باشید که قبل از مصرف این مکملها، اطلاعات روی بستهبندی آنها را با دقت بخوانید. حتما مکملهای پروبیوتیک را همراه با غذا مصرف کنید تا عوارض جانبی ناشی از مصرف آنها ایجاد نشود.
این احتمال وجود دارد که بعد از چندینبار آزمون و خطا، بتوانید مناسبترین مکمل را برای خود در نظر بگیرید.
خطرات و هشدارهای مصرف پروبیوتیک
بهطور کلی باید بدانید که مصرف پروبیوتیکها برای بزرگسالان و همچنین در برخی شرایط کودکان بیخطر است. اولین انتخاب برای شما این است که پروبیوتیکها را از طریق مواد غذایی سرشار از باکتریهای مفید دریافت کنید. در ادامه شما میتوانید از مکملهای پروبیوتیک نیز استفاده کنید.
در صورتی که شرایط زیر برای شما ایجاد شده است، با پزشک متخصص مشورت کنید:
● شرایط روده تحریکپذیر
● تشدید بیماریهای مزمن
● مشکلات سیستم ایمنی
همچنین بهتر است زنان باردار درباره مصرف مکملهای پروبیوتیک با پزشک متخصص مشورت کنند. در نظر داشته باشید که نوزادان و کودکان خردسال بدون تجویز پزشک نباید از مکملهای پروبیوتیک استفاده کنند.
هیچ عارضه جانبی در ارتباط با مصرف مواد غذایی حاوی پروبیوتیک وجود ندارد پس شما میتوانید با خیال راحت از پروبیوتیکهای طبیعی استفاده کنید.
در شرایطی که از مکملهای پروبیوتیک جدید استفاده میکنید یا اولینبار است که از مکملها بهره میگیرید، این احتمال وجود دارد که برخی عوارض شامل سوزش سر دل، اسهال و نفخ نیز ایجاد شود.
به طور معمول این عوارض پس از مدتی از بین میروند اما شما میتوانید مصرف مکملهای پروبیوتیک را با دوز کم شروع کنید تا بدن شما کمکم به این نوع مکملها عادت کند و احتمال بروز عوارض جانبی کاهش یاید.
مصرف پروبیوتیک برای درمان اگزما در نوزادان
بسیاری از نوزادان تازه متولد شده به اگزمای موقت مبتلا هستند که پس از گذشت زمان این حساسیتها از بین میروند. تعدادی از کودکان نیز در سن 2 سالگی مبتلا به اگزمای موقت یا مزمن میشوند.
ابتلا به اگزما در نوزادان و کودکان تازه متولد شده، ارتباط مستقیمی با ژن آنها دارد. در واقع اگر پدر یا مادر به آسم، تب یونجه یا اگزما مبتلا باشند، احتمال ابتلای نوزادان نیز وجود دارد.
همچنین اگر هر دو والد به اگزما، تب یونجه یا آسم مبتلا باشند، شانس ابتلای نوزادان بالاتر خواهد رفت. همچنان تحقیقات درباره مصرف پروبیوتیکها ادامه دارد و نمیتوانیم نتیجهگیری قطعی برای آن در نظر بگیریم اما شواهد نشان میدهند که کودکان و نوزادان متولد شده از مادرانی که از پروبیوتیک استفاده میکردند، نسبت به سایر نوزادان با احتمال کمتری به آلرژی و اگزما مبتلا خواهند شد.
کلام پایانی
همیشه مصرف مواد غذایی حاوی پروبیوتیک مفید و کمککننده است. تحقیقات بسیار زیادی درباره پیشگیری و درمان اگزما به وسیله مصرف پروبیوتیکها شده اما همچنان به اطلاعات کاملتری نیاز است.
خبر خوب این است که مصرف پروبیوتیکها همیشه مفید بوده و شما میتوانید از آن برای سلامت سیستم ایمنی، گوارش و … استفاده کنید. در این میان این احتمال بسیار زیاد است که با مصرف مکملهای پروبیوتیک، اگزمای شما نیز بهبود یابد.