فلج مغزی نوعی اختلال حرکتی مزمن ناشی از آسیب به بخش های مغز و سیستم عصبی مرکزی در دوران قبل از تولد یا اوایل زندگی است
این بیماری معمولا در دوران کودکی شروع می شود و تا آخر عمر با فرد می ماند و روی قدرت حرکتی ، تعادل ، انعطاف پذیری عضلات و کنترل اجرای حرکات وی تاثیر می گذارد
عوامل مختلفی از جمله ژنتیک ، عفونت های مادر در دوران بارداری ، مشکلات خونرسانی به مغز در دوران تولد و ضربه و صدمات وارده به مغز در دوران نوزادی و کودکی علل شایع بیماری سی پی هستند
اگر برای بهود نیاز به ویزیت در منزل داشتید تماس بگیرید
نگهداری از سالمندانی که از کودکی دچار فلجی بوده اند یا بعد ها با بروز عوامل دیگری مانند عفونت های مغزی یا سکته مغزی دچار فلجی شده اند امر طاقت فرسایی است که هر کسی از عهده آن بر نمی آید . بهترین گزینه برای چنین سالمندانی استخدام پرستار سالمند در منزل میباشد.
فلج مغزی که به اختصار به آن سی پی می گویند ، بیماری است که به دلیل آسیب مغزی بروز می کند . ناتوانی های حرکتی در کودک و همچنین عقب ماندگی ذهنی از مهم ترین علائم آن هستند.
نکته مهم این است که آسیب مغزی حالتی پیشرونده ندارد ، یعنی با رشد کودک سطح آسیب بیشتر نمی شود اما همان مقدار تاثیر خود را در رشد حرکتی و شناختی کودک خواهد گذاشت.
مثلا همچنان که کودک رشد می کند ، این ناتوانی ها نیز در او رشد خواهند کرد و از بین نمی روند . همین موضوع والدین و البته کودک را به چالش می کشد.
ممکن است بپرسید ، فلج مغزی در کودکان تا چه حد در رشد شناختی و حرکتی آنها تاثیر می گذارد ؟ این موضوع کاملا به شدت و میزان آسیب مغز بستگی دارد . عوارض سی پی در برخی کودکان شدید و در برخی دیگر خفیف است .
اگر دچار بیماری یبوست شدید شده اید و نمیدانید چه کنید کلیک کنید : تنقیه در منزل
فلج مغزی بر اساس میزان آسیبی که به بیمار می زند انواع مختلفی دارد
البته این نکته را هم در نظر داشته باشید که تشخیص نوع فلج مغزی باید بعد از دو سالگی انجام شود و قبل از آن امکان پذیر نیست
فلج مغزی اسپاستیک : شایع ترین نوع فلج مغزی ، فلج اسپاستیک است . کسانی که به این عارضه مبتلا می شوند در قشر سر ضایعه دارند و همین امر باعث سفت شدن عضلات آن ها می شود . انواع فلج مغزی اسپاستیک با توجه به شدت عارضه تقسیم بندی می شود .
فلج مغزی اسپاستیک دایپلژی : در این فلج مغزی عضلات قدرت حرکتی ندارند و والدین به سختی می توانند کمر یا دست و پای کودک را خم و راست کنند . در این عارضه هر دو اندام تحتانی درگیر می شود و پاهای کودک هنگام راه رفتن ضربدری می شود .
فلج مغزی همی پلژی اسپاستیک : کسانی که در ابتلا به فلج مغزی فقط یک سمت بدن آن ها درگیر باشد به همی پلژی اسپاستیک مبتلا هستند . البته در این عارضه اندام های فوقانی بیشتر درگیر می شوند .
فلج مغزی کوادری پلژی : در این نوع فلج مغزی هم اندام فوقانی و هم تحت تحتانی درگیر می شود ، علاوه بر آن عضلات دهان و زبان هم درگیر عارضه می شوند .
فلج مغزی آتتوئید : فلج مغزی آتتوئید یا دیس کینتیک نسبت به فلج اسپاستیک فراوانی کمتری دارد و در آن عقده های قاعده مغز آسیب می بینند . علائم فلج مغزی در کودکان مبتلا به نوع آتتوئید حرکات غیر ارادی و مکرر است .
فلج مغزی آتاکسیک : فراوانی بروز فلج آتاکسیک نسبت به انواع دیگر فلج مغزی کمتر است و به واسطه آن مخچه آسیب می بیند . کسانی که درگیر این عارضه می شود نمی توانند تعادل داشته باشند و به صورت ناپایداری راه می روند . این افراد در انجام دادن کارهایی که نیاز به دقت زیادی دارد دچار مشکل می شوند .